Fem spørgsmål, du skal stille dig selv, når du vil lave kommunikation til børn og unge.
- Turi Kjestine Meyhoff
- 9. apr.
- 3 min læsning
Helt ærligt, nogle gange tænker jeg selv, jeg er lidt træls at holde møde med. Fordi jeg spørger rigtig meget. Og nogle gange om det samme – igen og igen.
Men i arbejdet med at skabe lækker og letforståelig formidling til børn og unge, er et at de vigtigste værktøjer bare: Spørgsmålet. Eller rettere, en kæmpe bunke spørgsmål - og så viljen til at blive ved med at spørge, også med risiko for at lyde temmelig dum.
Det begynder ved opstartsmødet med det helt store “Hvorfor?” og fortsætter uden ophold til projektet er slut.
Nogle af de spørgsmål, jeg selv bruger allermest, og som er gode at huske, når du vil lave formidling til børn og unge er de her:
Hvorfor vil I lave det her projekt?
Ja, det er jo hele udgangspunktet. At få talt - eller tænkt - grundigt igennem, hvad der er formålet med at lave den formidling, du vil lave. Altså hvad er det, du vil opnå? Hvorfor vil du kommunikere til børn og unge? Hvad det for en forskel, det skal gøre for målgruppen?

Hvad er det, du vil sige?
Og opfølgende: Og hvad er det vigtigste for jer, at få sagt?
Her handler det om helt grundlæggende at finde ud af, hvad hovedbudskabet – vinklen – er. Og også om at få skåret til og fra, så vi fortæller det, der er vigtigst.

Hvem er det, I gerne vil fortælle til?
Og så det spørgsmål, der stort set altid følger efter: Det er en meget bred målgruppe, I gerne vil formidle til. Hvem er det allervigtigst for jer at nå ud til?
“Børn og unge” er virkelig en bred målgruppe. De bare 10 år, der på papiret er mellem en 5-årig og en 15-årig, gør i praksis en verden til forskel, både når det gælder det, vi fortæller, de ord, vi bruger og hvordan vi fortæller det. Hvis du kun skal lave ét produkt, er du er nødt til at vælge, hvem du først og fremmest vil ramme med din kommunikation.
Hvad betyder [x-ord eller –fagudtryk]?
Med det opfølgende spørgsmål:
Jo jo, men hvad betyder [x-ord eller –fagudtryk] egentlig?
I de projekter, vi laver, er der altid noget svært, der skal forklares. Så første skridt for mig, er selv at forstå. Samtidig sætter de spørgsmål altid nogle vigtige samtaler i gang i de projektgrupper, jeg arbejder med. Fordi vi alle sammen slynger om os med ord og begreber, som er så fast en del af vores sprogbrug, at vi ofte har glemt, hvad vi egentlig mener med dem. Og når vi skal forklare noget til børn og unge, er første skridt at være enige om, hvad det er vi vil sige.

Hvad er rammerne for projektet?💰
Formidling til børn og unge findes i utroligt mange forskellige former og størrelser. Det gælder, hvad enten det er video, lyd eller trykte materialer. Alt kan sizes op og ned, både når det gælder omfang, kvalitet og tempo. Det er helt afgørende, for den løsning, der skal vælges, hvor meget tid og hvor mange penge I har til projektet.
Når alt det der er på plads, kan vi så tale om, hvordan vi skal kommunikere. Men det tager vi en anden gang.
/Turi
Comments