Alle, der har prøvet at lave indhold til børn, kender overvejelserne: Har vi det rigtige mix? Synes de egentlig, at det her er sjovt? Burde der være mere af X? Og skal vi skrotte Y? Med andre ord: Rammer vi rigtigt?
Hvordan sikre vi, at vi når ud til målgruppen?
Vi kan alle have en tendens til at fokusere på produktet og det at komme i mål med et projekt, og derfor kan evalueringsdelen ofte ende nederst på to to-listen. Men det kan ikke siges tit nok: Feedback fra din målgruppe er helt afgørende, hvis du vil blive bedre – og ramme endnu mere rigtigt.
Evaluering i form af online-spørgeskemaer er udbredte, og de kan også være rigtig brugbare. Det er bare ikke altid nemt at få deltagerne til at udfylde dem. Samtidig vil du, hvis du laver indhold til børn, ofte kun få andenhånds-evalueringer, idet din kontakt vil være lærere eller forældre. Det kan heller ikke garanteres at deres evalueringer stemmer overens med børnenes.
Her kan observation og interview af målgruppen være et rigtig godt værktøj i dit arbejde, og det behøver ikke være besværligt.
Vi har fx brugt metoden i forbindelse med Børnenes Klimamøde, som vi producerer for klimacentret Klimatorium. Her er der to målgrupper, nemlig et digitalt publikum og publikum i salen.
Børnenes reaktioner er sjældent til at tage fejl af
Omkring 150 elever fulgte med fysisk i salen, hvor det hele foregik, og her var det let at afkode deres reaktioner. Både begejstrede udbrud, heftig summen under en quiz og jubel ved udsigten til mere musik, var lige til at tolke på.
Men vores anden målgruppe var de flere tusind elever, der fulgte med online fra deres eget klasselokale. Hvordan de oplevede dagen, var umiddelbart sværere at tolke. Dette løste vi med observation. Så mens den ene halvdel af Klædt På havde travlt med at afvikle selve klimamødet, og kunne få direkte reaktioner fra salen, var den anden halvdel placeret i to klasser, der deltog online for at observere og interviewe. Observationerne gav os et fantastisk godt indblik i, hvilke elementer på klimamødet, der fungerede allerbedst, og hvilke, der vakte mindre begejstring. For eksempel viste flakkende øjne og gab, at vi skulle have lagt flere pauser ind, - mens jubelråb og grin viste os, at vores quizzer på mobilen gik rent ind hos børnene!
Børns reaktion er sjældent til at tage fejl af. Mens de – som mange voksne - måske kan have en tendens til at ville glatte ud og sige noget pænt, når du taler med dem, får du det råt for usødet, når du bare observerer. Det gav også et godt udgangspunkt for de interview, vi lavede efterfølgende, at vi havde en klar fornemmelse af deres oplevelse. Her fik eleverne mulighed for at sætte flere ord på, og fortælle lidt om, hvorfor de reagerede, som de gjorde.
Vi kan virkelig anbefale, at I (af og til) sætter en person af til kun at observere, hvad enten I laver et online-event, video-explainers, undervisningsmateriale, podcasts, tekster eller andet indhold til børn.
Tre elever deltager i vores onlineevent. Vi observerede dem og fik på den måde et fantastisk godt indblik i, hvordan de tog imod det indhold, vi havde skabt.
Læs meget mere om Børnenes Klimamøde, og hvad børnene syntes om det.
Komentáře